top of page

Veelgestelde vragen

 

Over zonnen in de zon en onder zonnebanken bestaan veel onduidelijkheden. Hieronder een aantal veelgestelde vragen en de antwoorden volgens Ergoline.

01

Mag een zwangere vrouw ook onder de zonnebank?

 

Wanneer zij niet uit de natuurlijke zon moet blijven, mag zij ook onder de zonnebank. Te lange bruiningstijden worden evenwel afgeraden om een algemene belasting van het lichaam te vermijden. In geval van twijfel, vraag je arts om advies.

02

Mogen mensen met huidtype 1 onder de zonnebank?

 

Personen met huidtype 1 reageren zeer gevoelig op de zon en zouden volgens dermatologen ook niet mogen zonnen. Het licht van zon en zonnebanken verbieden, zou echter betekenen dat zij ook belangrijke positieve effecten missen, zoals ondersteuning van de vitamine-D3-synthese (Zie het artikel over Vitamine D)

03

Waarop moet men letten bij bruiningsproducten?

 

Als deze medisch of dermatologisch getest zijn, is er geen probleem. Niet geteste bruiningspillen of bruiningscrèmes zijn af te raden. Ook hier moet in geval van twijfel de arts of apotheker worden geraadpleegd.

04

Hoe lang blijft de bruine teint behouden?

 

Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie. Ingevolge het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid, worden de bevonste huidcellen geleidelijk afgestoten. Na circa 28 dagen heeft de huid zich volledig hernieuwd. Door geschikte verzorging - met bijvoorbeeld speciale zonnecosmetica - kan de bruine kleur langer behouden blijven.

05

Waarom wordt de huid niet overal gelijkmatig bruin?

 

De binnenkanten van de armen en benen bruinen minder goed omdat zij minder pigmentvormende cellen bevatten. Ook het gezicht bruint niet zo goed vanwege de dikkere hoornlaag, speciaal ter bescherming tegen UV-B stralen. Zomersproeten en pigmentvlekken bevatten bijzonder veel bruiningspigmenten en worden daarom veel sneller donker dan andere huidpartijen. Huidpartijen in contact met het ligvlak hebben, vanwege de druk, een minder goede doorstroming van het bloed. Een zuurstoftekort kan tot een beperkte kleuring van de melaninepigmenten leiden. Voor een bruine teint "zonder witte drukplekken" zijn daarom vooral zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken geschikt.

06

Wat te doen als er toch zonnebrand ontstaat?

 

Een lichte zonnebrand kan men het beste langzaam laten verdwijnen. Dat betekent: enkele dagen zonnepauze, de huid met hydraterende huidverzorgingsproducten behandelen en veel water drinken. Bij een zware zonnebrand moet men een arts consulteren of de apotherer om advies vragen.

07

Kan het lichaam in de winter voldoende vitamine D produceren?

 

Niet in Nederland. Weliswaar staat het lichaam in de zonnige maanden vitamine D in het vetweefsel op, in de winter wordt dit naar behoefte weer vrijgemaakt. Nochtans zeggen alle recente studies, dat bij een groot deel van de bevolking in deze landen of tot op zekere hoogte door de levenswijze ook in zonnige landen, in de koudere maanden een gebrek aan vitamine D ontstaat die gevaar voor de gezondheid kan opleveren.

08

Kan ik op dezelfde dag onder de zonnebank én in de buitenzon?

 

Dit kan men beter vermijden, om de dagelijkse dosis UV-stralen niet te overschrijden en daardoor zonnebrand op te lopen.

bottom of page